ANDET PARADOKS:

Hvis du søger magten over andre, kan du miste den over dig selv

  • Det farligste ved ledelse er…. magt
  • Magt korrumperer og forandrer din hjerne
  • Din hjernes magtrelaterede adfærd kan skade dig selv og andre
     

Det kan være farligt at have et job med indbygget lederskab. Men det er der næppe mange, der får at vide, inden de siger ja til jobbet. Det kan være farligt for dig både som leder og for dem, der udsættes for din ledelse. 

Magt forandrer nemlig hjernen. Dengang mennesket levede på savannen var det en god overlevelsesstrategi, men her millioner af år senere skaber det problemer i vores relationer til andre. Forskning viser, at alle mennesker er disponerede for at misbruge magt. Hjernens forandring kommer snigende. Hvis du først har smagt på magt – og kan lide smagen – så vil mer´ have mer´. Og det er så lige her, at det er vigtigt, at du ikke mister magten over dig selv ved at vende det blinde øje til, men i stedet leder dig selv til at stoppe op og mærke efter, hvad det er, der sker med dig og andre. Du bør nemlig undgå at få det, der populært hedder lederhjerne, som medfører misbrug af magt.

Vi giver eksempler på, hvad lederhjernen kan i kapitel 4.

Magt er at bestemme over andre.  Men der findes også positiv magt, hvor man leder sig selv til at tage ejerskab af en situation eller hvor man proaktivt gør noget ved ting – fx noget der opfattes som positivt for andre. Den PisseGode Leder udøver positiv magt. Den type magt, hvor man bestemmer over andre, hører ikke hjemme i den PisseGode Leders værktøjskasse.

I kapitel 5 og kapitel 6 arbejder vi videre med, hvordan den PisseGode Leder bruger magtbegrebet på den opbyggelige, nysgerrige og lærerige måde, som bidrager positivt både til virksomheden, kollegaerne, trivslen, samarbejdet og derved også den indre motivation. Det er også der, du får opskriften på modgiften til lederhjerne og hvor vi diskuterer behovet for en promillegrænse for magtanvendelse.

.

Paradoks 2. Hvis du søger magten over andre, kan du miste den over dig selv

Læs kapitel 4

Har du smagt på magt

Læs kapitel 5

Hvad er magt for en størrelse

Læs kapitel 6

Modgiften