Forord

 

  Af Kirsten Stendevad, founder Illumina International 21st Century Leadership Academy

Vi lever i usikre tider, herunder usikkerheden om vi overhovedet overlever som civilisation, givet det høje antal polykriser og deres eksponentielle potentiale. Men ét er sikkert: Vi kan ikke bedrive ledelse som vi har gjort hidtil. Et paradigmeskifte er pisse nødvendigt, for nu at sige det i tråd med denne bogs mangel på omsvøb.

Hvor skal vi så hen og hvordan kommer vi derhen?

Det giver PisseGod Ledelse et godt bud på, som er enkelt, letfatteligt og logisk, de nye omstændigheder taget i betragtning: Vi skal hurtigst muligt (langt) væk fra ideen om lederen, som alvidende yber-pater, der udnævner mellemledere i form af fårehyrder, der skal sikre at medarbejderne gør det, de skal til tiden i nogenlunde takt. Og hen til ledelse, der tager udgangspunkt i de to mest grundlæggende forskelle på det gamle og det nye lederskab:

Hvor det gamle lederskab foregik udefra og ind og oppefra og ned, så foregår det nye lederskab indefra- og ud og nedefra- og op. Alle skal betragte sig selv som en leder, der har ansvar for først og fremmest at lede sig selv i integritet med egne værdier. Og derudover skabe resultater ikke igennem, men sammen med andre, der også leder sig selv. Vi skal selv-lede og med-lede, samskabe, løfte og smitte hinanden positivt. Vi skal have fokus på formål fremfor mål. Og tjene formålet ved tillid og transparens fremfor kontrol. Ingen skal føle sig udlært, om de så har nok så mange MBA´er, for det, du kan lære på business skolerne er forældet i forhold til det, du har brug for at mestre.

Forfatterne lægger fra første færd åbent: Der er ingen vej udenom personlig ud- og afvikling, hvis man vil være en PisseGod leder. Der er nemlig masser af faldgruber undervejs, såsom fristelsen  til at lade sig forføre af magt og status. Og nej, du kan ikke lære det, der skal læres ved at læse PisseGode bøger, erkendelserne skal inkorporeres. Bøger som denne, kan vække din slumrende bevidsthed om nye måder at lede på, men det er først når du begiver dig ud på en helterejse i INDRE karriere, at du vil få adgang til de vises sten.

Det er tydeligt at begge forfattere har taget denne rejse selv og derfor ved, hvad de taler om. De er både bevidste og erfarne ledere, der har gjort sig umage med at samle deres dyrtkøbte visdom til en tidssvarende, praktisk manual for kolleger, der ønsker at springe alle mellemregningerne over og gå direkte til facit: opskriften på PisseGod ledelse, der er forudsætningen for PisseGode organisationer.

Jeg har aldrig selv bandet så meget i et forord, men der er noget befriende – og smittende! – over forfatternes ligefremme stil og hverdagssprog: De piller ledelse ned fra piedestalen og viser, at ledelse dybest set handler om at være et ordentligt og vågent menneske, der behandler andre som ditto. Og – ikke mindst – som er ydmyg nok til også at kunne lade sig lede af andre. Ikke så meget pis!

Må denne bog hjælpe en masse ledere med at opgradere fra Gode til PisseGode.