nu er vi i gang
Leise Astrid Passer Jensen &
Brian John McCullen Dahl
om skriveprocessen
Flere har givet udtryk for, at I gerne vil følge os undervejs i skriveprocessen.
Vi har derfor besluttet at være åbne omkring vores læring og fortæller om læder såvel som frustrationer.
Milepæle
Nedenfor ser du løbende en oversigt over de milepæle, som har vist sig at være vigtige fra dag 1.
1000 tak til
Vi har været heldige, at vores netværk trofast har stillet op til løbende review af bogens kapitler, indledende interviews og hjælp til processen med selv at illustrere bogens kapitler.
Lige fra første dag har vores reviewere gennemlæst og kommenteret og kommet med gode forslag til ændringer. Lige fra vores første, meget mærkelige kapitler uden en rød tråd til i dag, hvor bogen fremstår med 8 overskuelige paradokser hver med tre relevante kapitler om et bestemt emne.
Vi siger hermed stor tak til jer:
Bi Christine Brieghel (review af alle kapitler)
Kirsten Stendevad (forord og feedback)
Daniel Mezick (mentor og faglig sparring)
Doug Kirkpatrick (mentor og faglig sparring)
Anne Passer (feedback af illustrationer)
Steffen Bergmann (korrekturlæsning)
Henning Troelsen (review og faglig sparring)
Jørgen Winther (leder-sparring)
Anne Due Broberg (inspiration)
David Kim Alfsen (review)
Torsten Hansen (leder-sparring)
Louise Selvang (review og inspiration)
Britt Schick Stadler (review og faglig sparring)
Mette Wagenblast Sørensen (faglig sparring)
Jesper Lillesø (interview)
Malene Moltke Hoff (interview)
Birgitte Probst (interview)
Jane Noesgaard Larsen (review og faglig sparring)
Kurt Nielsen (review og faglig sparring)
Simon Lee Mikkelsen (interview)
Kent Præstgaard (interview)
Claus Riber (interview)
Corinna Hansen (interview)
Elna Koudal (review)
Luxshan Ratnaravi (review)
Katrine Krogbeck (review)
Carsten Selvang (billedredigering)
Mogens Langballe Nørgaard (mentor)
God læsning!
Leise Astrid Passer Jensen
Brian John McCullen Dahl
vigtigste milepæle
1. Først skulle vi beslutte formatet af bogen. Skulle den foruden at udkomme på papir også være tilgængelig online? Hvor mange sider? Hvilket format?
– Vi besluttede os for først at publicere kapitler som online-artikler for at få feedback. Derefter udkomme i et papirformat, Under 100 sider. Sideantallet skulle senere vise sig slet ikke at holde 😂.
2. Da vi fandt ud af, at vi godt kunne samarbejde, give plads til den anden og gå på kompromis'er, brugte vi en del tid på at definere vores persona og dermed målgruppen.
– Vores målgruppe er den uerfarne førstegangsleder, ny-lederen, som søger en let tilgængelig håndbogs-agtig beskrivelse, som vi begge havde ønsket at have i vores første, traditionelle lederjobs.
3. Da persona var på plads, måtte vi dybere i detaljen omkring vores budskaber. Havde vi samme syn på ledelse, når det kom til stykket?
– Vi tager et opgør med gammeldags Taylorisme, Command & Control, og hierarkiet. Vi tror på, at selvledelse og netværksorganisationen er fremtidens organisationsform.
4. Med de overordnede budskaber på plads, var det tid til at gå i flere detaljer vedr. form og fortællestil, gerne lettere provokerende. Kildekritik er vigtig for os begge.
– Vi er begge begejstrede for Morten Münster’s Jytte bøger med humor og metaforer. Så det blev vores pejlemærke. Bogen skal være opbyggelig – lærerig – men ikke nødvendigvis en lærebog, men kvaliteten skal være høj og redelighed er et must.
5. Vi var, og er, klar over at vi er amatører. Derfor undersøgte vi, om der var forfatterkurser, som var til at betale og gav det udbytte, vi havde brug for.
– En Google-søgning viste, at specielt to kurser var værd at følge. Pga. Covid19 foregik de online, og vi fik derfor ikke rigtigt opbygget et personligt netværk af amatør-forfatteree. Vi lærte især vigtigheden af at opbygge et interessefællesskab for potentielle læsere (kunder) undervejs i skriveprocessen, fx en Facebook gruppe.
6. Er titlen for provokerende?
– Leise har fået et par indikationer fra folk, som har karrieren bag sig nu (aldersmæssigt), og som ikke er i bogens målgruppe: DEN titel må I lave om. Det vil ødelægge din karriere!!! Pudsigt nok, så er reaktionerne fra reviewere, som faktisk tilhører målgruppen: Ai, fed titel. DEN bog vil jeg gerne læse. Og en enkelt har oven i købet anbefalet, at vi provokerer endnu mere i de enkelte kapitler. Vi kommer nok til at beholde titlen Pissegod Ledelse, men har talt om at bløde lidt op med en undertitel så som ‘- Ledelse i utraditionel forstand’. Vi får se.
Om at finde reviewere
Vi havde aftalt starten, at det er vigtigt for os at bede om feedback løbende. Vi ønsker både at høre, hvad erfarne ledere synes om indholdet, og om bogen ville have opfyldt deres eventuelle ønske om en lettilgængelig bog om ledelse, dengang de stod foran deres første udfordringer som ny i ledelse. Men nok vigtigst af alt er, hvad vores målgruppe synes: Rammer vi plet? Rammer vi kun nogenlunde plet? Vil bogen være en, de anbefaler til andre?
I starten af skriveprocessen havde vi kun et par enkelte reviewe’re. Vi tog al feedback til os, og har forbedret indholdet betydeligt på baggrund af deres umiddelbare indtryk. Derefter gik det stærkt. Et år efter at Leise registrerede www.pissegodledelse.dk var vi oppe på ca. 10 aktive reviewere. Inden bogen blev færdig havde 15 reviewere kommenteret – hårdt med retfærdigt – på forskellige kapitler, når de blev færdige. Når der står “ca.10” er det fordi enkelte aldrig vendte tilbage med kommentarer, men de ville gerne læse den, og det tog vi som tegn på, at der er brug for en bog som denne.
Man bliver (lidt) interessant
Leise: Jeg oplever under skriveprocessen, at mange såkaldte ‘thought leaders’ bliver interesserede i vores arbejde, når vi fortæller, at vi er ved at skrive en bog. Og tilbyder gerne at hjælpe os på vej med fx sparring og inspiration. Dèt havde jeg nok ikke lige set komme, men både Brian og jeg er super glade for denne oprigtigt udviste interesse. Vi tager gerne imod alle råd og konstruktiv kritik.
Vi står lige før frigivelsen af bogen
Da vi startede skrivningen til PisseGod Ledelse mere end 2 år forud for frigivelsen af bogen, havde vi kun en vag anelse om, hvor vi havnede. Det blev starten på en proces, hvor vi dels måtte se tilbage på egne erfaringer, både mht. at være ledere i vores egne liv, men også hvor vi blev ledt af andre. Det var erfaringer på godt og ondt. Og her på kanten af frigivelsen står det så rimeligt klart, hvor meget bogen handler om at se indad, og hele tiden at udvikle sig. PisseGod Ledelse bevæger sig indefra og ud. Det starter med én selv. Vi håber, at vores læsere er eller bliver enige med os.